
2004 Release and Pollution Prevention ReportF - 1

RELEASE AND POLLUTION PREVENTION REPORT

APPENDIX F
QUESTIONS AND ANSWERS

Reporting Thresholds

Q: What are the activity (i.e. “manufacture,” “process,” or “otherwise use”) thresholds applicable to
the RPPR for the New Jersey reporting requirements?

A: Pursuant to the New Jersey Pollution Prevention Act (N.J.S.A. 13:1D-35 et seq.), and regulations
adopted pursuant to the Worker and Community Right to Know Act at N.J.A.C. 7:1G-1 et seq., all
“employers” subject to the reporting requirements of Section 313 of the federal Emergency
Planning and Community Right-to-Know Act of 1986 (EPCRA) (also known as Title III of the
Superfund Amendments and Reauthorization Act of 1986 [SARA]) are required to submit a
complete Section B form of the RPPR for all substances found in Appendices B and C that were
manufactured, processed, or otherwise used in excess of 10,000 pounds or the lower PBT
threshold in calendar year 2004.  Additionally, Sections C and D, or alternately the P2-115, as
appropriate, are to be submitted (refer to reporting instructions for more information on these
pollution prevention progress reporting sections).

De Minimis Concentrations

Q: Does the department consider de minimis concentrations on the RPPR?

A: Yes, the same de minimis concentrations that apply to reporting under TRI apply to the RPPR.
The de minimis exemption allows facilities to disregard certain minimal concentrations of toxic and
hazardous substances in mixtures or other trade name products they process or otherwise use
when making threshold determinations and throughput, release and other waste management
calculations.  Therefore, concentrations of a listed reportable substance in a mixture below that
listed in Appendices B and C need not be included in threshold determinations, and in throughput,
release, and other waste management calculations.

All substances and chemical categories are subject to the 1.0 percent de minimis concentrations
unless the substance or chemical category involved meets the definition of an OSHA carcinogen
(see Appendices B and C for de minimis concentrations).  OSHA carcinogens are subject to the
0.1 percent de minimis concentration.  De minimis concentrations do not apply to the PBT
chemicals.  This means that facilities are required to include all amounts of PBTs in threshold
determinations and throughput, release and other waste management calculations regardless of
the concentration of the PBT in mixtures or trade name products.

USEPA Alternate Threshold and Comparable RPPR Exclusions

Q: How does the Alternate Threshold reporting requirements, implemented by USEPA under Section
313 of EPCRA, apply to the reporting of substances on the RPPR?  In other words, if a facility
meets the Alternate Threshold reporting criteria and can, therefore, submit the USEPA Alternate
Threshold Form A in lieu of a full Form R, does the facility have to report the substance on the
RPPR?

A: A facility that meets the Section 313 reporting thresholds, but estimates that the total annual
reportable amount - also know as total production-related waste (Form R, Section 8.1 through 8.7,
Column B) - of the substance does not exceed 500 pounds per year, is eligible to apply an
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alternate manufacture, process, or otherwise use threshold of one million pounds per year to that
substance under the federal Toxic Chemical Release Inventory.  New Jersey's applicable laws
and regulations have no counterpart to accommodate the low release threshold on the RPPR.

In previous years it had been the policy of the Department to exempt Form-A-only facilities from
the reporting requirements of the RPPR.  However, analyses of RPPR data in recent years
have shown that facilities with less than 500 pounds of total production-related waste may still
be using large quantities of toxic and hazardous substances that are being shipped as (or in)
products and, therefore, may have opportunities to implement pollution prevention activities. 
Consequently, the Department has decided to rescind the policy of exempting Form-A-only
facilities from the reporting requirements of the RPPR.  Therefore, a TRI covered facility, that is
a facility that submits one, or more, Form R or Form A to the USEPA for 2004, must complete a
RPPR, Section A and then a Section B for each substance listed in Appendices B and C that is
manufactured, processed or otherwise used in excess of 10,000 pounds or the lower PBT
threshold in 2004. Further, P2 planning is expected to apply to facilities that meet certain
reporting criteria.

For further information on the USEPA alternate threshold and Form A certification statement,
contact the EPCRA Reporting Center Hotline staff at 1(800) 424-9346 or refer to the hotline
website at http://www.epa.gov/epaoswer/hotline/epcra.htm.

Ammonia Reporting and Materials Accounting

Q: Beginning with reporting year 1994, USEPA 1) modified the ammonia reporting requirements, and
2) deleted ammonium sulfate (solution) and ammonium nitrate (solution) from the list of reportable
chemicals because these and other aqueous ammonium salts are addressed under the ammonia
listing.  Does the materials accounting process expect throughput calculations to achieve a
balance between the "Inputs" and the "Outputs"?

A: Following promulgation of this federal rule, the DEP came to the realization that this rule and its
accompanying modifications of the ammonia listing had serious implications with respect to
materials accounting.  For those facilities that manufacture, process and/or otherwise use both
anhydrous and aqueous forms of ammonia and, therefore, must report chemical throughput,
environmental releases, on-site management and/or off-site transfers of ammonia, it is very likely
that a balance in the materials accounting process will not be achieved based upon the reporting
of 100% of anhydrous ammonia and 10% of total aqueous ammonia.  If you have any questions
about this matter or need assistance, please call the Office of Pollution Prevention and Right To
Know at (609) 777-0518.

Quantity Recycled On Site

Q: Are quantities of a reportable substance that are recycled on site subject to reporting on the
RPPR?

A: Yes, the quantity of a substance that was recycled out-of-process on-site at the facility during the
reporting year is subject to reporting under Section B, question #12.  DO NOT include in question
#12 any recycling that occurs in-process or any quantities of the substance that were sent off site
for recycling, energy recovery, treatment or disposal!  Quantities shipped off site for recycling,
energy recovery, treatment or disposal should be reported under question #21.

http://www.epa.gov/epaoswer/hotline/epcra.htm
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Quantity Shipped Off Site for Recycling

Q: Are quantities of a reportable substance that are shipped off site for recycling or energy recovery
subject to reporting on the RPPR?

A: Yes, if a substance was sent off site for purposes of recycling or energy recovery, the quantity of
the substance in the nonproduct output (waste) and the off-site location that received the
nonproduct output (waste) are to be reported on the RPPR under Section B, question #21.

Production Quantities and Units

Q: In question #23, "Quantity and Units of Production Associated with the Substance," how many
products should be listed?

A: List up to four (4) responses for this question (#23) for each reportable substance on the RPPR.
Be sure to report the products that require the largest quantities of the reportable substance first
and in descending quantitative order!

COMMONLY NOTED REPORTING ERRORS

Reporting errors were extremely common throughout the RPPR, particularly with paper submissions. 
Beginning with the implementation of the electronic reporting system, the introduction of systems logic,
calculations, edit checks and error warnings has enabled the Department to advise users of reporting
issues.  Therefore, most, if not all, reporting errors are now addressed through the electronic reporting
forms.  However, addressed below are a few of the most common errors and the issues surrounding
them.

Quantity Consumed On Site (Section B. #8), and
Quantity Shipped Off Site As (Or In) Product (Section B. #9)

Error:  The reported “quantity consumed” on site is identical to the reported “quantity shipped off site as
(or in) product.”

A substance is consumed on site when a chemical change occurs to that substance.  A chemical reaction
results in a change where a rearrangement of the atoms, ions, or radicals of one or more substances
results in the formation of a new substance (or substances) often having entirely different properties.
Chemical changes should be distinguished from physical changes, in which only the state or condition of
a substance is modified, its chemical nature remaining the same.

Do not report in Section B. #8 any quantity of a substance that was incorporated into a product as a
formulation component or as an article component.  This could result in a double counting of quantities of
the substance and create a discrepancy in the materials accounting process.  These quantities should be
reported under question #9, quantity shipped off site as (or in) product, or under question #10, ending
inventory, as appropriate.  Refer to the RPPR instructions for more details.  Further, the Materials
Accounting Data Worksheet, a component of the e-reporting website, may help identify under- or over-
counting of chemical use and throughput.
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Total Discharge to Publicly Owned Treatment Works (POTW) (Section B. #17)

Error: The quantity reported as total discharge to a POTW is identical to a reported quantity transferred
to other off-site locations (#21).  Additionally, the POTW is listed as the other off-site location.

If there is a discharge of wastewater to a POTW containing a reportable substance, the quantity of the
substance is reported in Section B. #17.  The POTW facility and location information should be reported
on Section A.  (Refer to the instructions for more details.)

Transfers to Other Off-Site Locations (Section B. #21)

Error: A POTW is listed as an "other off-site location" along with a reported quantity of a waste transfer.

Do not report discharges to POTWs in question #21.  Section B. #21 is for transfers to other off-site
locations, not including POTWs, for purposes of recycling, energy recovery, waste treatment, or disposal.
Refer to the instructions for more details  on reporting discharges to POTWs and to other off-site
locations.

Quantity And Units of Production (Section B. #23)

Error: Question 23 is not answered, it is left blank.

An appropriate response to all applicable questions is required.  It this questions is left blank, you will
receive the following error message: “Please enter at least one row of Quantity and Product (Units of
Measurement & Description).”  (Refer to the instructions for more details.)

Should you have further questions regarding completion of the RPPR, contact the DEP's Office of
Pollution Prevention and Right To Know at (609) 777-0518.


