Frequently Asked Questions
Concerning the New Jer sey
Release and Pollution Prevention Report
& Pollution Prevention Program

Q: Whoisrequired to preparea Pollution Prevention (P2) Plan and submit a
Release and Pollution Prevention Report (RPPR) and a Plan Summary?

A: Any “employer” (N.JA.C. 7:1G-1.2) or any “priority industria facility” (N.J.A.C.
7:1K-1.5) that is subject to the reporting requirements of the federal Emergency
Planning and Community Right to Know Act of 1986 (EPCRA), Section 313, the Toxic
Chemical Release Inventory (TRI), is subject to the preparation of a Pollution
Prevention Plan and submission of a Release and Pollution Prevention Report (RPPR)
and a Pollution Prevention Plan Summary.

[N.JA.C 7:1K-3.1 and 7:1G-4.1(a)]

The facility must report on the RPPR and include in their P2 Plans and Plan Summaries
any TRI substances that reach the NJ threshold, which is 10,000 pounds.
(Note: the NJ threshold only applies once the federal threshold has been reached.)

[N.JA.C 7:1K-3.4(a) and 3.5(a) and 7:1G-4.1(b)]

Q: If I submit aTRI Form A to USEPA, do | haveto preparea P2 Plan and
submit an RPPR and a Plan Summary?

A: Effectivefor reporting year 2006 afacility that submits annual Form Asto the

USEPA isstill subject to New Jersey pollution prevention planning and reporting

requirements for all hazardous substances manufactured/processed/otherwise used
over threshold, with the following exception.

NOTE: the exemption below does not apply to PBTs.

Hazardous substances are exempt from pollution prevention planning if the sum of
the amount of the hazardous substance generated as NPO and shipped in product is.
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500 pounds or lower, as indicated on Section B of the most recent Release and
Pollution Prevention Report (RPPR). These substances are still required to be
included in Section B of the RPPR but are exempt from P2 Planning (i.e., P2 Plan,
Plan Summary and Progress Report Sections C & D or P2-115.)

[N.JA.C 7:1K-3.1(h)]

Q: If USEPA addsnew hazardous substances or lowersthethreshold of existing
substanceson the TRI list or if | start to manufacture, processor otherwise use
above threshold quantities any additional hazar dous substance already on the
list, must | modify my RPPR, P2 Plan and Plan Summary?

A: Facilities are required to include substances in Section B of their RPPRs by July 1
of the year after they went above threshold (i.e., the reporting year). The Plan and
Plan Summary may have to be modified if the substance is still above threshold the
second reporting year, following the guidelines listed here:

If a hazardous substance is involved in a targeted process:
(Note: processes with PBTs must be targeted.)

Facilities are required to modify their P2 Plans and submit Plan Summary revisions by
July 1 of the second reporting year. Progress Reports (P2-115 or Sections C and D)
are to include these substances by July 1 of the third year.

EXAMPLE:

A facility begins manufacturing or using a new hazardous substance above threshold
in 2005.

By July 1, 2006, Section B of the RPPR must include the new substance.

By July 1, 2007, the P2 Plan and Plan Summary must be revised to include the new
substance and the Plan Summary must be resubmitted (and the substance must be
reported in Section B only of the RPPR).

By July 1, 2008, the new substance must be in all sections of the RPPR (B and P2-115
or B, Cand D).

If a hazardous substance is involved in a non-targeted process.

Facilities may modify their P2 Plan and Plan Summary, according to the above
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schedule, but are not required to do so. A facility may retarget its processes but is not
required to do so. (Except for processes containing PBTS.)

[N.JA.C. 7:1K-3.9(a-C), (9)]

Q: If | add any hazardous substancesto my P2 Plan after | did my original Plan,
do | usemy original baseyear? Should | establish a new five-year goal or stay
within the planning cycle?

A: For hazardous substances added to the P2 Plan after the original Plan was done,
the base year should be the year after the facility went above the
manufacture/process/otherwise use threshold for that substance. Do not use the
original base year from when the Plan was done for these added substances. For
example, if afacility prepared a base year 2003 Pollution Prevention Plan, it would be
for those substances present in 2003 at the facility above the threshold. If that facility
then went above threshold in 2005 for either anewly listed substance or one that was
already on thelist, revisions should be done to the P2 Plan and Plan Summary for that
substance using 2006 as a base year.

For consistency purposes, your facility must stay within the five year planning cycle
established during the preparation of your original P2 Plan. Do not set up different
five-year planning cycles for different hazardous substances, or create a new Plan;
instead, use a shorter cycle for the newly added substance.

Q: If my facility goes below the threshold for manufacture, processor otherwise
use of a hazardous substance, or the substance isdeleted from TRI or Appendix
A of the P2 Rules, do we still need to keep that substance in the P2 Plan and Plan
Summary?

A: Inthissituation, acompany must notify the Department in writing of such change
and the reason for the change before July 1 of the year following the change in status.
If the substance is expected to come back above threshold, the substance should stay
in the P2 Plan and Plan Summary, maintaining the same base year. If, however, the
substance is below threshold due to its elimination or phasing out, it should be
removed from the P2 Plan and Plan Summary. If afacility falls below threshold for
all hazardous substances regulated under the P2 Rules, it is no longer subject to
pollution prevention planning; however, the facility still must notify the Department
inwriting prior to July 1 of the year following the change in status.

Page 3 of 8



[N.JA.C. 7:1K-3.9(d-f)]

Q: If my facility adds a new process line after already preparing a P2 Plan do we
have to do planning for that new process?

A: Owners/operators of facilities have to add Part A information to its P2 Plan and to
submit Plan Summary revisions to the Department the second reporting year. For
example, if afacility brings on anew process line in March 2005, it has until July 1,
2007 to modify its P2 Plan. Facilities have until the five-year revision to add Part 11
information to the P2 Plan, submit arevised Plan Summary to the Department and
begin reporting Part | B information about pollution prevention progress on the annual
Release and Pollution Prevention Report.

EXAMPLE:
A facility adds a new process line in 2005.

By July 1, 2006, Section B of the RPPR must include any new substances from that
process that are above threshold.

By July 1, 2007, the P2 Plan and Plan Summary must be revised to include the new
process and the Plan Summary must be resubmitted.

Q: Arethereany other situationsthat would trigger modificationsto my
facility's Pollution Prevention Plan?

A: If one or more of the following actions occur, afacility isrequired to modify its
P2 Plan and Plan Summary by July 1 of the calendar year following the year in which
the changes occurred:

+ Ceases operation of atargeted production process or significantly expands the
operation of atargeted production process,

« Significantly modifies atargeted production process, unless due to implementation
of pollution prevention techniques at the industrial facility;

+ Reclassifies an existing nonproduct output as a product, intermediate, or co-
product;

« Modifies agrouping decision that affects a targeted process; or
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Modifies atargeting decision.

[N.JA.C. 7:1K-3.9(3)]

If any of these changes occur, the facility is required to review the following
information as it applies to targeted processes and amend the Plan and Summary:

Facility-level inventory datarequired in Part IA of a Pollution Prevention Plan;
Process-level inventory datarequired in Part IA of a Pollution Prevention Plan;

Facility-level and process-level pollution prevention reductions required to be
recorded in Part IB of a Pollution Prevention Plan or reported in a Release and
Pollution Prevention Report;

Process-level pollution prevention reductions required to be recorded in Part IB of
a Pollution Prevention Plan or reported in a Release and Pollution Prevention
Report;

Five-year pollution prevention goals required in Part 11 of a Pollution Prevention
Plan and in a Pollution Prevention Plan Summary;

Description of targeted production processes required in Part 11 of a Pollution
Prevention Plan and in a Pollution Prevention Plan Summary;

Planned pollution prevention options required in Part || of a Pollution Prevention
Pan;

I mplementation schedules for pollution prevention options required in Part |1 of a
Pollution Prevention Plan.

[N.JA.C. 7:1K-3.9 ()]

Q: Should the previousyear production ratio reported in Section C be identical
totheratioreported on the Form R under TRI?

[NOTE: the RPPR now requirestwo different production ratios: from the base
year and from the previousyear. The TRI only requiresthe production ratio
from the previous year.]

A: These numbers may be the same. Under federal EPCRA, facilities are required to
account for the use, manufacture and processing of al listed substances for the entire
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facility, including pilot plants. Under the NJ Pollution Prevention Act, research and
development laboratory activities and pilot plant activities are exempt from planning
and reporting. As such, afacility may report a different production ratio on the federa
Form R and on the state Release and Pollution Prevention Progress Report (Section C
of the RPPR). Also, the production ratio on the RPPR uses weighting factors to
account for substances in more than one process, unlike the federal production ratio.
Note: The facility also has the option of submitting P2-115sin lieu of Sections C and
D of the RPPR. If the P2-115 option is chosen, the online programwill calculate
production ratios.

[N.JA.C. 7:1G-3.4(b)]

Q: How will adding a new production processor discontinuing one affect my
facility's production ratio?

A: It should not affect your production ratio. The instruction booklet for the Release
and Pollution Prevention Report presents formulas for calculating production ratios. If
you use these formulas and accurately calculate your weighting factors, the production
ratio should not change. Remember to use the weighting factors from your base year
measurement to calculate the production ratio. If you use weighting factors from a
year other than the base year, you will get an inaccurate calculation of pollution
prevention progress. Note: |f the facility chooses the option of submitting P2-115sin
lieu of Sections C and D of the RPPR, the online program will calculate production
ratios using these weighting factors in the formula.

Q: What arethe proceduresand reporting requirements when a previously
regulated facility splitsinto two or more new facilities?

A: Thetwo or more new facilities become separate reporting entities, and each new
entity must evaluate the criteriafor program coverage. The following scenarios may
occur:

1. If one of the new entities meets the criteria, and is essentially the same as
the original entity, any updatesin facility name, certifications, etc., must be
made, but the five-year process of the P2 Plan is not disrupted.

2. If anew entity meets the criteria, and is different from the original entity, it
must submit Sections A and B of the Release and Pollution Prevention
Report by July 1 of the year following the first reporting year that it exceeds
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thresholds. It must then prepare a P2 Plan and submit a Plan Summary by
the following July 1, and submit all sections of the RPPR by July 1, in
subsequent years of the five-year P2 planning cycle. Any parts of the P2
Plan from the original entity that are still applicable may be incorporated
into the P2 Plans of the new entities.

Q: What arethe proceduresand reporting requirements when two previously
regulated facilities mergeinto one?

A: The new facility becomes a separate reporting entity, and the new entity must
evaluate the criteriafor program coverage. The following scenarios may occur:

1. If the new entity meets the criteria, and is essentially the same as either of
the original entities, any updates in facility name, certifications, etc., must
be made, but the five-year process of the P2 Plan is not disrupted.

2. If the new entity meetsthe criteria, and is different from either of the
original entities, it must submit Sections A and B of the Release and
Pollution Prevention Report by July 1 of the year following the first
reporting year that it exceeds thresholds. It must then preparea P2 Plan and
submit a Plan Summary by the following July 1, and submit all sections of
the RPPR by July 1 in subsequent years of the five-year P2 planning cycle.
Any parts of the P2 Plans from the previous entities that are still applicable
may be incorporated into the P2 Plan of the new entity. The base year for
the P2 Plan is the second year of TRI and RPPR reporting.

Q: What was new about the 2005 P2 Rule readoption?

A: In addition to aternate planning threshold issues mentioned above (page 1,
guestion 2), the following changes have been made:

Electronic reporting of the P2 Plan Summary is mandatory beginning with
reporting year 2005, except if afacility is making a confidentiality or hardship
claim. Inthe case of a confidentiality claim, the public version is till required
to be submitted electronically. (The CRTK rule readoption of 2005 requires
mandatory electronic reporting of the RPPR aswell.)

All processes or sources at covered facilities that use or generate persistent,
bioaccumulative, toxic (PBT) substances above reporting thresholds are
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required to be targeted for P2 planning by the next planning cycle.

Treatment systems that use hazardous substances or generate NPO not
generated elsewhere at the facility are required to be included as separate
sources or production processes in a P2 Plan by the next planning cycle.
Previoudly, it was recommended that a facility include them but it was not a
requirement.

The new calculation method for determining use is to sum the amount of
hazardous substances consumed, shipped off-site as or in a product and
generated as nonproduct output (NPO).

A process flow diagram is now required to be included in the P2 Plan by the
next planning cycle.

It was clarified that hazardous waste data are required to be included in the P2
Plan annually.

Annual facility-level input and output quantities contained in a P2 Plan are
required to be balanced within 5%. (With the exception of ammonia, dueto
federal reporting requirements.)

Q: How can | get moreinformation about the New Jer sey Release and Pollution
Prevention Report and the Pollution Prevention Program?

A: You may contact the Office of Pollution Prevention and Right to Know at (609)
777-0518, visit our Web site at www.state.nj.us/dep/opppc| or stop by our offices at 4
Station Plaza, 22 S. Clinton Ave., 3rd Floor, Trenton, NJ. We are happy to provide
assistance in understanding and complying with the laws and regulations.
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