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State of New Jersey

CHRrIs CHRISTIE DEPARTMENT OF EDUCATION
Governor PO Box 500
Kiv GUADAGNO TRENTON, NJ 08625-0500 CHRISTOPHER D). CERF
Lt. Governor Commissioner

November 27, 2012

M. Philip J. Guenther

Council President

New Jersey Council of County Vocational-Technical Schools
210 West State Street '

Trenton, NJ 08608
Dear Mr. Guenther;

The New Jersey Department of Education is in receipt of your letter submitted on
behalf of the New Jersey Council of County Vocational-Technical Schools requesting a waiver
of the prohibition on overnight travel in order to facilitate the hosting of the one day event
planned for January 30, 2013 in Atlantic City, New Jersey.

As you are aware, N.JS.4. 18A:11-12 requires that boards of education must ensure
that all school district travel expenditures are “in compliance with state travel payment
guidelines as established by the Department of the Treasury...” State Department of the
Treasury OMB Circular 12-14 Section X.B specifically prohibits reimbursement of in-state
overnight travel. However, the circular authorizes the Commissioner of Education “to grant
waivers for overnight travel for school board members and school district employees to attend
in-state conferences pursuant to guidelines issued by the Department of Education,” OMB
Circular 12-14 Section L. B.8.

The Department’s regulations at NJAC. 6A:23A-7.11(¢) authorize the
Commissioner to grant overnight in-State travel waivers only in extremely limited
circumstances, where the sponsoring organization can demonstrate that the conference is broad
and multidisciplinary in scope, comprised of content-rich educational programming with
important professional development opportunities and/or required training. In addition, the
sponsoring organization must demeonstrate that the conference’s content, structure, scheduling
and anticipated aftendance necessitate that it be held on multiple consecutive dayvs with
overnight lodging. The travel regulations are posted on the Department’s web site at:
http://www.state.nj.us/education/code/current/title6a/chap23a.pdf.

Pursuant to the regulations, waivers will not be granted for reimbursement of lodging
prior to the first day of the event or after check-out time of the last day of the event. Moreover,
watvers will be considered only where the sponsoring organization can demonstrate that the
conference is broad and comprised of content-rich educational programming with important
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professional development opportunities and/or required training. In addition, the sponsoring
organization must demonstrate that the conference’s content, structure, scheduling and
anticipated attendance necessitate that it be held on multiple consecutive days with overnight
lodging.

N.J.A.C 6A:23A-7.11 (e) precludes boards of education from issuing reimbursement of
lodging expense prior to the first day of a conference, or after check out time of the last day of a
conference. We recognize that by strategically scheduling the Council’s winter conference on a
single day directly preceding the Techspo Conference, attendees of both conferences choosing to
remain in Aflantic City on the night of January 30 may benefit from reduced travel time and
expense. Note that the walver permitting reimbursement of in-State overnight lodging for
attendees of Techspo issued July 20, 2012 and posted on our website, covers only the night of
January 31, 2013, the evening following day one of that conference. The New Jersey Council of
County Vocational-Technical Schools” winter meeting is a single day conference to be held on
January 30, 2013. Due to the “prior to” and “last day” limitations on reimbursements stated at
NJAC. 6A:23A-7.11{e), the waiver request to lift the prohibition on in-State travel
retmbursement for attendance at this conference is denied.

It is important to note that denial of your waiver request does not mean that New Jersey
Council of County Vocational-Technical Schools cannot hold a conference which precedes
another event of complementary programming. Rather, the denial prohibits districts from
reimbursing school board members and district employees for overnight lodging in connection
with your conference. The conference can still proceed; however, districts may not reimburse
attendees for such overnight lodging. Reimbursement for registration fees, mileage and meals,
subject to the limitations and conditions set forth in OMB Circular 11-09 and OMB 12-14, may
be permissible.

Finally, T want to emphasize that although the waiver request is denied, I recognize the
important contribution the work performed by the New Jersey Council of County Vocational-
Technical Schools provides to New Jersey’s public schools.

Sincerely,
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Cstpher D. Cerf
Commissioner
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