
Building Capacity for Career Pathways Grant 

Technical Assistance Session 

Questions and Answers 
Completing the Application 
 

Question 1: Where is the EWEG application located? 
   Answer 1: The link for logging into the EWEG system is 

https://njdoe.mtwgms.org/NJDOEGmsweb/logon.aspx. Once logged in, go to the 
dropdown menu for FY17.  You must select Fiscal Year 2017 from the drop down 
list on the GMS Access/Select page.  

Question 2: When does the grant start? 
   Answer 2: The grant start date is 4/1/2016. 
 
Question 3: Is the applicant required to type the goals and objectives into the EWEG 

application? 
   Answer 3: The Statewide Goal is already prepopulated in the EWEG application, but the local 

objective(s) and indicator(s) needed to support the Statewide Goal of the program 
will need to be typed in by the applicant. 

Question 4: If the applicant is referencing other things the district did in the past, should it 
remain anonymous or should the applicant divulge businesses and people’s names? 

   Answer 4: This is a district decision.  The applicant may want to fully describe the breadth and 
depth of prior efforts.  All information submitted on an application is part of a public 
record. 

Question 5: The PowerPoint says the Statement of Need is worth 15 points, but the NGO says it 
is worth 20 points.  Which is correct? 

   Answer 5: The NGO is correct. The PowerPoint has since been revised to reflect the correct 
point value of 20 points for the Statement of Need. 

Question 6: Would it be helpful to provide additional supporting documents when applying, 
such as copies of the school’s PSLP (Personalized Student Learning Plan)? 

   Answer 6: All the required documents of the application are set forth in the NGO.  Additional 
documents provided are at the discretion of the district. 

 
Question 7: How much of the application must be completed in order for it to be scored? 
   Answer 7: The applicant must submit a completed application. This also includes completing 

the various forms which must be uploaded as well. Once the application has been 
submitted, no further additions or changes can be made. 

 
Structure of Grant 
 

Question 8: Is the annual reporting required to qualify for continuation of the grant? 
   Answer 8: Eligibility for continuation funding (years 2, 3, 4, 5 of the grant) will be dependent 

on progress on the prior year’s performance as documented in the interim and final 
reports. Failure to submit reports may affect eligibility for continuation funding. 

https://njdoe.mtwgms.org/NJDOEGmsweb/logon.aspx


 
Question 9: Are all the funds awarded at once or yearly?  

Answer 9: The initial budget submitted with the application is for the first year of the grant. In 
subsequent years, grantees must apply for a continuation. Eligibility for subsequent 
years will be contingent on many different factors, including timely submission of 
completed reports (interim and final). Reimbursements of up to $100,000 to each 
grantee for each year depending on the approved budget are handled through 
EWEG. Please see Section 1.1.3, Grant Timeframe and Funding.  

 
Question 10: If you already have an existing CTE program, can you increase capacity for that 

program? 
   Answer 10: The NGO does not disallow expansion of an existing program.  However, please 

note that applicants are not asked to select a pathway or program in the grant 
application.  Only a Key Industry Cluster must be identified at this point. 

 
Question 11: Is there sustainability asked in the application? 
   Answer 11: Please refer to page 22 of the NGO, Section 2.2.3, Project Description, sub-heading 

Sustainability. 
 
Question 12: Where can I find contact info for the grants management office? 
   Answer 12: The site for the NJDOE Office of Grants Management is 

http://www.nj.gov/education/grants. If you want information on available grant 
opportunities, including this grant, please visit 
http://www.nj.gov/education/grants/gropps.shtml. 

 
Question 13: Who scores and ranks the applications? 
   Answer 13: The Office of Grants Management convenes a reader panel comprised of 

representatives of DOE employees and outside continuants. The reader panel is 
composed of one reader from the originating program office who is not the 
program officer, one reader from another office within the NJDOE who has 
expertise or knowledge of the content area of the NGO, and one reader outside of 
the NJDOE who has expertise or knowledge of the content area of the NGO. 

 
Key Industries/Career Pathways 

Many questions from potential applicants indicate some confusion over the terminology around 
clusters and pathways.   We are including an explanation and graphic here to clarify. Information can 
also be found throughout the NGO.  
 

Please Note:  New Jersey uses the 16 Career Clusters® framework for organizing and delivering CTE 
programs. In this framework, the term “pathways” is used to describe groups of similar careers in 
each cluster.  Career Pathways in this grant has a slightly different meaning from the Career Cluster 
pathways. The Key Industry Clusters identified in this grant describe broad industry areas where 
various CTE programs may relate. 
 
 
 

http://www.nj.gov/education/grants
http://www.nj.gov/education/grants/gropps.shtml


For purposes of the NGO: 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Question 14: Can a program of study have multiple Career Pathways?  
   Answer 14: A Career Pathway may have multiple CTE programs/programs of study. Please see 

the graphic above.   
 

Question 15: It states in the NGO that a minimum of one key industry needs to be identified, can 
a key industry be added later?  If you are unsure about which key industry to use, 
should you list both? 

   Answer 15: The NGO requires a minimum of one key industry cluster. The application requires 
information on the reason for selecting this industry and requires a commitment to 
develop a related pathway in this industry. 

 
Question 16: Will schools be required to offer 2 pathways per key industry? 
   Answer 16: An additional pathway must be developed for implementation in Year 4.  This may 

be in the same key industry or a different one. 
 
Question 17: If an applicant already has a CTE program, do the key industry and the career 

pathways need to be new ones? 
   Answer 17: Applicants are not required to create new CTE programs. Existing programs may be 

enhanced. 
 

Career Pathway 
Each grantee will research and design a career pathway during the first grant 

period.  It is not necessary to identify a pathway as part of your grant application. 

Key Industry Clusters 
The 7 Key industry Clusters for New Jersey are listed on Page 5.  You must identify a minimum of one 

key industry cluster in your grant application. 

CTE Program(s) 
CTE Programs/Programs of Study 

include the elements listed in Appendix 
D and are a subset of the broader 

Career Pathway. 



Eligibility 
Question 18: Are districts with no approved CTE programs eligible to apply?  
   Answer 18: Districts with no approved CTE programs are eligible to apply. See Section 1.4, part 

v., Emerging Career and Technical Education Programs. 
 
Question 19:  Is an applicant eligible if they have many CTE programs at their school? 
   Answer 19: One of the goals of this grant is to have a variety of models: comprehensive, 

regional, and charter serving grades 9-12. Schools with none, some or many CTE 
programs at their school are eligible to apply provided they meet the criteria 
detailed in Section 1.2: Eligibility to Apply. 

Question 20: Is a Community Based Enterprise eligible for this grant? 
   Answer 20: A school district with one or more comprehensive high schools, regional high school 

districts, and charter schools serving grades 9-12 are the only eligible applicants for 
the grant. A Community Based Organization can be a partner, but they cannot be 
the applicant. 

 

Question 21: Are themed high schools eligible to apply?  
Answer 21: A school district with one or more comprehensive high schools, regional high school 

districts, and charter schools serving grades 9-12 are eligible to apply for the grant, 
but they must select only one high school for the application and that school must 
have its own school code. 

 
Question 22: If a district presently has CTE programs and if they apply to one key industry that 

they do not currently have, will it affect the applicant’s eligibility? 
   Answer 22: Applicants must identify one of New Jersey’s key industries in their application. It 

does not matter if there are currently programs or no existing programs in these 
industries. Please refer to the key industry cluster section of this Question and 
Answer document. 

 
Question 23: Can a district submit more than one application for the grant? 
   Answer 23: A district with multiple high schools must select one high school and submit only 

one application for that one high school. See Section 1.2, Eligibility to Apply. 
 
 Question 24: Suppose an applicant has various programs that meet many of the key industries, 

how can they select just one? 
   Answer 24: The applicant should choose the key industry in which they plan to more fully 

develop to meet the intent of the NGO. This choice should take into consideration 
the needs of the students and the community and the potential to develop high-
quality partnerships. 

 
Question 25: If an applicant already has an existing pathway, can the applicant plan to increase 

the participation in that pathway? 
   Answer 25: The applicant has flexibility in the design. 
 
 

 



Reporting Existing CTE Programs 

Question 26: For districts with multiple high schools, must programs that are not being run at the 
school selected for the application also be reported? 

   Answer 26: Yes, please list all approved CTE programs in the district.  
 

Question 27: How do you know what programs your district has?  
   Answer 27: The district approved list is located on the CTE home page at 

http://www.nj.gov/education/cte/pubvoc.htm  which has a link to approved CTE 
programs by district. 

 
Question 28: If a new CTE program application was submitted to the state and it has yet to be 

formally approved, should it be listed? 
   Answer 28: If a new program is not yet listed on the currently approved list, please do not 

include it. 
 
Question 29: If the district wants to drop a CTE program, should it be listed? 
   Answer 29: The process to drop a program is to send a letter from the superintendent to the 

director of the Office of Career Readiness, requesting that the program be deleted.  
If you have not yet done that and have not received notification that the program 
has been deleted, please include the program in the list on the application. 

 
Question 30: Are schools with multiple existing CTE programs less likely to be selected? 
   Answer 30: The selection criteria was developed with the intent to have a diverse selection of 

schools. Please see section 1.4.1 of the NGO to see all of the application categories.   
 
Partnerships 

Question 31: Is it expected that the partnerships will be established by the time the grant 
application is submitted in January? 

   Answer 31: Realizing that it will take time to establish partnerships, the partnership agreements 
are not due until October 2016. 

 
Question 32: Do applicants have to identify who they plan to partner with in the future? 

Answer 32: The applicant may be as general or specific, as appropriate, in the application since 
official partnerships are not required to be in place until October 2016. See 
Question 31. 

 
Question 33: Is there an advantage to stating these partnerships before/when applying? 
   Answer 33: The specific names of partners is not required in the application. Prospective 

partners can be listed generically, i.e. “institution of higher education.” 
 

 
 
 
 

http://www.nj.gov/education/cte/pubvoc.htm


Grant Process 

Question 34: When will we receive the grant? 
   Answer 34: Applicants determined to be eligible for funding will be contacted by the Office of 

Grants Management Application Control Center. These applicants will then be 
required to make any pre-award revisions deemed necessary by the Program Office 
(see Question 35). 

 
Question 35: If an applicant is not receiving the grant, will they be notified? 
   Answer 35: The applicants who are initially selected through the selection process (see Page 8 

of the NGO, Section 1.4.1 Selection Guide) will be notified that they are eligible to 
move to pre-award revisions.  If any applicant fails to complete the pre-award 
revision process, the next highest scoring applicant in that category will be notified 
that they are now eligible.  Districts that are not initially selected are not notified of 
that fact, but any applicant can contact the Office of Grants Management to inquire 
about whether they were selected for funding.   

 

Professional Development Attendance 

Question 36: Will the Advisory board members all have to come to the professional development 
sessions?  Does every member have to attend each session? 

   Answer 36:   These professional development sessions require team input and planning. It will be 
important that the team is fully engaged in order to achieve the desired outcomes 
of the grant. 

 
Question 37:  Are the postsecondary and industry partners required to attend the professional 

development sessions? 
   Answer 37:   See answer to Question 36. 

 

Structured Learning Experiences (SLEs) 

Question 38: What should be planned for in terms of the SLEs? 
   Answer 38: SLEs are a required component of all CTE programs.  During the building capacity 

year, as grantees plan with their partners, structured learning experiences can be 
developed. 

Allowable Costs 
 
Question 39: Can a district use funds for such costs as facility upgrades, or teachers’ salaries, or 

stipends  for attendance at professional development sessions? 
Answer 39: Budget items not listed in Section 2.4.2, Ineligible Costs, may be requested in the 

grant application.  All budget items are reviewed during the pre-award revision 
process and further justification may be requested. Any unallowable costs will be 
identified and the applicant may, at the discretion of the NJDOE, be allowed to 
reallocate their funds to an allowable cost. 

 
 



Question 40: How will the professional development costs for years 2-5 be shown on the budget? 
   Answer 40: The budget submitted in this application is for year one only. The professional 

development costs in year 2 will appear on the year 2 continuation grant application 
budget, the year 3 in the year three application, etc.  

 


