
New Jersey Department of Law and Public Safety, Division of Law 
  
Responses to Questions - Request for Qualifications for Potential Responsible Party 
Investigation and Evaluation 
 
Question 1. Page 18- Indemnification and Insurance, Section 2.11. 
If a company does not own any automobiles, insurance carriers generally will not 
endorse additional insureds. Will the State amend this requirement in Section 
2.11.2 b to exclude this requirement if a company does not own any vehicles?  
 
If a responding party can establish to the Division of Law’s satisfaction that neither 
the responding party nor the responding party’s subcontractors own any vehicles, 
and that all contract work would be satisfactorily performed using the personal 
vehicles of the responding party’s employees and/or the personal vehicles of the 
responding party’s subcontractors’/independent contractors’ employees, the 
automobile insurance requirements of Section 2.11.2b would not apply. 
 
Question 2. Page 18- Indemnification and Insurance Section 2.11.3 Professional 
Liability Insurance.  
 
Will the State consider lowering the amount of Professional Liability Insurance 
limits from $5,000,000 to $1,000,000 each claim/$2,000,000 aggregate for 
consulting firms that are not classified as professional services providers e.g., law 
firms, accounting firms, engineering firms, etc.?  
 
Yes, the Professional Liability Insurance requirement in Section 2.11.3 is changed 
from $5,000,000 to $1,000,000 each claim/$2,000,000 aggregate. 
 
Question 3. Page 18, Section 3.0- Proposal requirements.  
 
The RFQ requests, “for the purpose of evaluating which responding party is to be 
considered the best qualified firm to perform the services... certain information 
including narrative descriptions of how each Task and Subtask will be 
accomplished including, but not limited to, “how the responding party plans to use 
specific labor categories to accomplish the work, what tools the responding party 
will utilize, to accomplish the work, ....” Because much of this information is 



proprietary and disclosure of such could impact a company’s competitive 
advantage, will the State confirm that the responder’s proposal will not be 
publically available through the New Jersey open records laws?  
 
Unless excluded from disclosure under the New Jersey Open Public Records Act 
(“OPRA”), N.J.S.A. 47:1A-1 et seq., and New Jersey common law, all information 
submitted by a party in response to a solicitation is considered public information.  
“Trade secrets and proprietary commercial or financial information obtained from 
any source,” however, are deemed to be confidential under ORPA and are not 
“government records” as defined by OPRA.  See N.J.S.A. 47:1A-1.1.  Thus, trade 
secrets and proprietary information are excluded from disclosure under OPRA.  In its 
response to the RFQ, a party may designate specific information as being proprietary 
in nature and not subject to disclosure under the trade secrets/proprietary exclusion 
of N.J.S.A. 47:1A-1.1, though the State reserves the right to make the determination 
as to whether the information in fact is proprietary or confidential.  Under no 
circumstances will the Division of Law honor a request to designate an entire 
proposal as proprietary or confidential or honor a claim of copyright protection for 
an entire proposal.  In the event of any challenge to the responding party’s assertion 
of confidentiality with which the State does not concur, the responding party shall 
be solely responsible for defending its designation. 


