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INDTRODUCTION

On December 8, 2010, the Federal Communications Commission (FCC) issued a

public notice seeking comment on a petition for declaratory ruling filed by

TracFone Wireless, Inc (TracFone) on December 1,2010. TracFone's petition

asks the FCC for a declaratory ruling "regarding the link Up support eligible

telecommunications carriers (ETCs) may receive, the designation of wireless

ETCs, and the requirement that ETCs offer services using their own facilities.,,1

The issues raised in TracFone's petition are matters of concern to the New

Jersey Board of Public Utilities (Board) and are germane to matters presently

pending before this Board. Accordingly, the Board presents these comments

and request for clarification to the FCC for consideration.

Comment

Through this writing, the Board seeks clarification of the rules governing Eligible

Telecommunications Carriers (ETCs) as set forth in Section 214 (e)(1 )(A) of the

1 Wireline Con1.petition Bureau Seeks Comment on TracFone Petition for Declaratory Ruling on Universal

Service Issues, WC Docket Nos. 09-197,03-109, Public Notice. DA 10-2324 (December 8, 2010).



Communications Act. of1934,a-s-amended, which requires that an ETC provide

Universal Service Fund (USF) supported services by either using its own facilities

or a combination of its own facilities and resale of another carrier's services. The

filing referenced above contains several open issues before the Federal

Communications Commission (FCC) relevant to ETCs and the associated USF

support. The Board, in fulfilling its primary responsibility of designation of ETCs

pursuant to Section 214(e)(2), considers this role as one of significant import and

therefore seeks to ensure that it carries out its charter and implements FCC rules

in a manner consistent with FCC's interpretation and declaration.

The Board has received several petitions from wireless resellers seeking ETC

designation and, in reviewing the requests, requires guidance from the FCC on

how to proceed when a wireless reseller that has not received forbearance from

the FCC seeks to meet the facilities requirement by only tangentially utilizing its

own switch, and not for the purpose of completing a local call. In the case of a

wireless reseller, a reasonable interpretation of the regulations is that

forbearance from the FCC is warranted, regardless of the carrier's status as a

competitive local exchange carrier in another jurisdiction with access to its own

facilities or the facilities of others.

Furthermore, in some instances, the wireless reseller has indicated that it will

route only directory assistance calls (to an external third-party provider) and

customer service inquiries through its own switch. Since this same functionality

could be provided seamlessly without the need to route the calls through the

company's switch (at presumably a lower cost), the Board seeks additional

clarification as to whether this use of the facilities meets the FCC's rules.

Lastly, we ask the FCC to clarify whether the use of a Softswitch and Voice Over

Internet Protocol (VOIP) architecture constitutes a company's own facilities. As

with our fellow states such as Ohio, which is currently seeking guidance with



petitions pending before the Commiss.en,2-questions continue to arise

concerning the varying providers of Lifeline services. Thus, as we endeavor to

follow the FCC's definition of what wireless carriers satisfy the facilities-based

requirements of the rules, we, tOOt seek guidance.

Based upon the petitions filed with the Board, we understand that the existing

regulations require that wireless resellers who are seeking to participate in the

Lifeline programs need to file for forbearance of the facilities-based requirements

that prohibit carriers from such designation when the carrier is neither a facilities-

based provider nor provides services through a combination of its own facilities

and resale of another carrier's services.

-
2 Colmnents of t1le Staff of t1le Public Utilities Commission of Ohio, WC Docket No. 09-197, and WC

Docket No. 03-109 (filed December 23, 2010).



~~rj{~~~~-iAtent-o!--th~::f-s~ir-emer:1-t tbaLadesjgnatedETC use some of

its own facilities to provide USF-supported services within the carrier's service

area in a state is essential for the Board to proceed with the pending petitions.

Accordingly, we respectfully request clarification of the rules.

Respectfully,
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PRESIDENT
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