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Summary of Public Comments and Agency Responses: 

Comments were received from Michael Dempsey, Electrical Subcode Official, and Mitchell 

Malec, a retired former employee of the Department of Community Affairs (Department). 

 

1. COMMENT: One commenter stated that the proposed amendment would allow an existing 

installation to be less than the minimum National Electrical Code (NEC) grounding requirement 

as a result of the amendment.  He stated that the proposal specifies that the existing wiring could 

be replaced or insulating the neutral and opined that insulating the neutral could mean that only 

the exposed ends are taped with insulating tape, while the remainder of the branch circuit is 

uninsulated.  He noted that the rulemaking states that allowing the existing three-wire to remain 
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does not pose any hazard to homeowners and asked whether there are any National Fire 

Protection Association (NFPA), International Association of Electrical Inspectors (IAEI), or 

engineering technical papers or documents that support that statement.  He noted that NEC 

250.140 has been in the NEC for over 50 years.  Finally, he stated that previous Construction 

Code Communicators, specifically Spring 2013 and Summer 2015, supported the enforcement 

NEC 250.140 for alterations.  The commenter expressed that he does not believe this is the 

direction the rehabilitation subcode should be taking and does not support the adoption.   

RESPONSE: The Department thanks the commenter, but respectfully disagrees with the 

comments.  Installations of whole-house generators have become more commonplace and have 

not impacted the safety of residents.  The purpose of the rehabilitation subcode is not to require 

that projects in existing buildings meet the full requirements of the current national model codes, 

rather, the purpose is to ensure that buildings are no less safe than they were before the work was 

undertaken and allow for upgrades without adding undue cost to projects.  The Construction 

Code Communicator articles referenced by the commenter are based on codes that have since 

been updated multiple times, and in the time since their publication, these installations have 

become safer and more common, warranting a change in the rehabilitation subcode.   

 

2.  COMMENT: One commenter expressed the opinion that the proposed amendment at 

N.J.A.C. 5:23-6.8(d) may result in potentially dangerous conditions.  The commenter stated that 

the proposed amendments would not only apply to homeowners and felt that the Department’s 

statement that many homeowners are opting to install whole-house generators is lacking in 

justification.  The commenter stated that, if the Department has adequate justification for this 

rulemaking, it should submit a code change to the NFPA for inclusion in the NEC.   
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RESPONSE: The Department disagrees that this change could result in dangerous conditions.  

Over time, there has been an increase in the installation of whole-house generators over the past 

20 years, according to major retailers.  This includes a 50 percent net sales increase of Generac 

generators in 2021.  As these installations become more commonplace over the last decade, the 

Department has not seen any increase in hazardous conditions to the inhabitants of a building.  

The rehabilitation subcode, which applies to work undertaken in existing buildings, is not 

intended to impact the requirements of the national model codes, which establish the 

requirements for new construction. Thus, the Department respectfully disagrees that this change 

needs to be brought to the attention of the NFPA.  

 

3.  COMMENT:  One commenter stated that the proposed amendment at N.J.A.C. 5:23-6.8 

would be applicable to all uses and not just homeowners and asked the Department to verify this 

statement.  

RESPONSE: The commenter is correct; the changes at N.J.A.C. 5:23-6.8 are the electrical 

materials and methods, as applicable for any relevant rehabilitation project.  

 

4. COMMENT:  One commenter stated his opinion that, because there are service panels 

available that contain generator transfer switches, if the existing service panel is changed to one 

of these service panels, three-wire would still be okay.  He then asked whether the Department is 

allowing the existing service panel to become a subpanel and felt that this would be a listing 

violation in accordance with the specific intended use of the device if the panel is suitable only 

for use as service equipment.  He also asked whether the existing service panel would need to be 

modified in order to become a subpanel.  
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RESPONSE: The commenter is correct that if a panel is listed “only for use as service 

equipment,” changing the panel to a subpanel would be a violation of the listing.  As all 

installations of a whole-house generator will require a Uniform Construction Code (UCC) 

permit, this is something that would be made apparent during the application and inspection 

process and could be addressed by the local enforcing agency.     

 

5. COMMENT:  One commenter asked whether ground fault circuit interrupter (GFCI) 

protection is required in order to meet this exception from NEC 250.140.  

RESPONSE: Unless the circuit is being replaced, GFCI requirements do not apply.  As this 

rulemaking is not related to replacement of a circuit, this comment is outside the scope of the 

rulemaking and does not need to be addressed at this time.  

 

6.  COMMENT:  One commenter provided the following hypothetical scenario: if a home is 

undergoing a reconstruction pursuant to the rehabilitation subcode, can the three-wire branch 

circuit remain, since that is allowed by the proposed amendment to the materials and methods? 

RESPONSE: The three-wire branch circuit can remain for reconstruction projects in accordance 

with the requirements for reconstruction at N.J.A.C. 5:23-6.27(f).  

 

7. COMMENT:  One commenter noted that the Department had stated “in some document that 

[he] can’t recall” that the use of an electrical wire insulation sleeve is needed for three-wire bare 

neutral situations when allowing an exception to Section 250.140.  He stated, “Section 250.140, 

exception #3 states that the grounded conductor to be insulated, or the grounded conductor is 

uninsulated and part of a Type SE cable and the branch circuit originates at the service 
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equipment.”  He further stated his opinion that an electrical wire insulating sleeve does not make 

the wire an insulated wire, and that to be an insulated wire, it must be continuously insulated.  

RESPONSE: The exception in Section 250.140 permits the use of uninsulated grounded 

conductors, provided it is part of a USE cable.  The Department will be providing guidance to 

explain that the exposed portion of the uninsulated conductor must be insulated or covered in a 

manner acceptable to the local enforcing agency.   

 

8. COMMENT: One commenter asked a series of questions based on the Department’s statement 

that the requirement is “impractical.”  The commenter asked whether it is reasonable to change 

the three-wire to four-wire, even if a generator is not being installed, in the course of a 

reconstruction project. He also asked if the wiring is allowed to remain as - is if the new 

appliance has a nameplate rating greater than the ampere rating of the existing branch circuit.  He 

asked if the exception from Section 250.140 applies if the branch circuit and panel board are 

accessible “due to a remodel.”  Lastly, the commenter asked if the wiring is allowed to remain 

as-is if the branch circuit is within ten feet of the panel and the panel is accessible.  

RESPONSE:  The Department did not state that the requirement is impractical; the notice of 

proposal Summary noted that the proposed amendment would not propose any hazard to 

homeowners and would allow for the installation of generators without cost-prohibitive changes 

to existing electrical panels.  It is not a requirement to change the three-wire to a four-wire 

during a reconstruction project in accordance with the applicable reconstruction requirements 

contained at N.J.A.C. 5:23-6.10 through 6.30; if the branch circuit and panel board are accessible 

during any rehabilitation project; or if the branch circuit is within 10 feet of the panel. Should a 
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person need to change to a four-wire, the person would have to undertake work in accordance 

with the requirements of the rehabilitation subcode for electrical work.  

In any situation, a person cannot install a new appliance with a greater amperage than 

what is permitted on the branch circuit.  Again, because such installations require a UCC permit, 

this would be addressed during the application and inspection process.  

 

9. COMMENT: One commentor requested a detailed explanation of when it is required to 

replace an existing branch circuit serving a range or clothes dryer receptacle with a branch circuit 

containing an equipment grounding conductor.  He speculated that, “Is the Department’s intent 

that when the service panel is changed to being used as a subpanel, the grounded conductor 

terminal bar of the existing panel needs to be isolated from the equipment grounding terminal bar 

and the range and clothes dryer grounded conductor relocated to the grounded conductor 

terminal bar along with the uninsulated ground conductor that is used for grounding existing 

ranges or clothes dryer to be field insulated at points of access?” He also requested an 

explanation of situations where it is not required to replace the existing branch circuit.  

RESPONSE:  The circuit is not required to be updated during a rehabilitation project unless the 

scope of the work includes replacing the circuit, which would require the permit applicant to 

comply with Section 250.140 to the extent required by the rehabilitation subcode.  This is to 

ensure that the location where the rehabilitation work is performed remains as safe as it was prior 

to the project and does not require the permit applicant to make cost-prohibitive changes that do 

not substantially increase the safety of the building.  
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10.  COMMENT:  One commenter noted that, during the rewrite at N.J.A.C. 5:23-6.9, New 

building elements, it seems that the Department did not include the provisions related to the 

elevator subcode.  The commenter asked whether the intention was to add the provisions at a 

later date, or if the Department intended to retain the provisions and simply move them to the 

appropriate new codification. 

RESPONSE: The Department intended to retain the provisions and relocate them to the new 

codification.  This change is being made upon adoption to ensure that the relevant sections of the 

elevator subcode continue to apply at N.J.A.C. 5:23-6.9.  This is not a substantive change, since 

these provisions are currently included within this section of the rehabilitation subcode; rather, 

the change ensures that the Department maintains the current requirements in the new 

codification.  

 

Federal Standards Statement 

 No Federal standards analysis is required because the adopted amendments are not being 

adopted under the authority of, or in order to implement, comply with, or participate in any 

program established under Federal law or under a State law that incorporates or refers to Federal 

law, standards, or requirements.   

 

Full text of the adoption follows (addition to proposal indicated in boldface with asterisks 

*thus*:  

 

SUBCHAPTER 6. REHABILITATION SUBCODE 

5:23-6.9 New building elements 
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(a)-(c) (No change from proposal.) 

(d) Elevator Subcode. 

*1. Newly installed elevator devices, including those newly installed in existing 

hoistways/machine rooms, completely replaced elevator devices, and a change in use of an elevator 

device from freight to passenger, passenger to freight, or from one freight class to another freight 

class, and other equipment within the scope of Chapter 30 newly installed or installed in existing 

hoistways/machine rooms, shall conform to the requirements of Chapter 30 of the building subcode 

and N.J.A.C. 5:23-12, as applicable. 

i. Exception: Such devices shall not be required to comply with Section 8.4 and 

Section 8.5 of ASME A17.1, adopted by reference in the building subcode, and Section 3002.4 of the 

building subcode.* 

(e) (No change from proposal.) 

 

 


