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New Jersey Financial Aid Application Graduation Requirement 
Frequently Asked Questions (FAQ) 

September 5, 2024  
 
 
Question #1: How do school districts address students who transfer in or out of a district? Are 
we still accountable for this graduation requirement if a student leaves before the end of the 
school year?  
Response: Each public school district and charter school is required to annually notify students 
and parents/guardians of this requirement.  Upon release of the Free Application for Federal 
Student Aid (FAFSA) and New Jersey Alternative Financial Aid Application (NJAFAA), Local 
Education Agencies (LEAs) should be as proactive as possible and work with their students who 
are in their last year of high school to ensure that they meet this requirement.  The date of 
submission for currently enrolled students must be between the FAFSA/NJAFAA open 
submission date and before the closing date.  Please see 
State Deadlines AY 23-24 (hesaa.org) for additional information.  
 
 
Question #2: There are four different FAFSA/NJAFAA status outcomes that may be listed for a 
student: Complete, Incomplete, No Match and Partial Match. What status must a student be 
in for them to have satisfied this graduation requirement? 
Response: The legislation states that, “a board of education or a board of trustees of a charter 
school shall require a student, and the student’s parent or guardian, if applicable, to complete 
and submit a financial aid application in a form prescribed by the Higher Education Student 
Assistance Authority…”  Subsequently, filling out and submitting the form is sufficient.  
 
 
Question #3: What is required by the school district to consider a student being compliant 
with this graduation requirement? Can a school district simply ask a parent (or an 18-year-old 
student) in a form if they have completed the FAFSA/NJAFAA?  
Response: The guidance referenced in the NJDOE June 26, 2024 broadcast memo encourages 
LEA’s to enter into data sharing agreements with the Higher Education Student Assistance 
Authority (HESAA). LEAs are advised to maintain records for which students fulfill this 
graduation requirement by completing a financial aid application and which students are 
waived. Additional information regarding this may be addressed in the reporting mechanism the 
Department will be recommending through the NJ Standards Measurement and Resource for 
Teaching (NJSMART).  
 
 
 
 

https://www.hesaa.org/Pages/StateDeadlinesNextAY.aspx
https://www.nj.gov/education/broadcasts/2024/june/26/NewGraduationRequirementReminder-CompletingFinancialAidApplications.pdf
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Question #4: Are electronic signatures acceptable on NJ Financial Aid Application Graduation 
Requirement Waiver Forms? 
Response: Yes, they are acceptable. Many school districts already have Policy 9242, Use of 
Electronic Signatures, in place, which are used for most district forms, such as Genesis. If your 
school district has that policy, you should follow the procedures within the policy for electronic 
signatures.  
 
 
Question #5: Can Child Study Team case managers for students receiving special education 
waive the FAFSA/NJAFAA requirement in Individualized Education Programs (IEPs), 
particularly for students who attend out of district placements?   
Response: No, P.L.2023, c.295 states that a waiver form can only be completed by a parent or 
guardian, or a student who is at least 18 years old. The student’s school counselor may 
authorize the waiver if a student is under 18 years old, and a waiver form cannot be reasonably 
obtained from the parent or guardian.   
 
 
Question #6: Are special education students required to complete the FAFSA/NJAFAA at the 
year 4 or year 5 mark, since some students stay and participate in educational programs up to 
21 years of age?   
Response: Students with IEPs, just like students without IEPs, should complete the FAFSA or 
NJAFAA during their last year in high school. 
 
 
Question #7: Are approved private schools for the disabled that receive public school 
students from a local education agency (LEA) responsible for this graduation requirement?   
Response: No, for a State-endorsed diploma, district boards of education shall develop, adopt, 
and implement local graduation requirements which includes requiring a student, and the 
student’s parent or guardian, if applicable, to complete and submit a financial aid application as 
a prerequisite to the student receiving a high school diploma from a public high school or 
charter school, unless a waiver is submitted to the school district or charter school.  
 
 
Question #8: Is the State offering any school or family training on FAFSA/NJAFAA completion, 
waivers and the new mandate?  
Response: For additional information regarding the FAFSA, including completion instructions, 
FAQs, and deadlines, please see HESAA’s FAFSA webpage. For additional information regarding 
NJAFAA, please see HESAA’s website. 
 

https://pub.njleg.state.nj.us/Bills/2022/PL23/295_.PDF
https://www.hesaa.org/Pages/fafsa.aspx
https://www.hesaa.org/Pages/NJAlternativeApplication.aspx

