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Bureau of Materials 
Materials Approval 

Procedures 
 

MAP Number:  112-15 
Effective Date:  __April 1, 2015___ 

Approved By:  ___Eileen Sheehy___ 

 

 
 
 
 
 
 
PURPOSE: 
To establish a procedure to approve a Quick-Setting Patch Material for addition to the NJDOT Bureau of Material’s 
Qualified Products List (QPL). 
 
REFERENCES: 
New Jersey Department of Transportation Standard Specifications for Road and Bridge Construction 

Section 903.07 – Quick-Setting Patch Material 
 
PROCEDURE: 
A. Manufacturer’s Request for Approval. 

The Manufacturer shall request in writing for the approval of the product.  Include the following information in 
the request: 
1. The name, address, and contact information for the manufacturer. 
2. The type, name, and designation of product to be evaluated. 
3. The material specification sheet for the Quick-Setting Patch Material showing test results for the 

requirements listed in New Jersey Department of Transportation Standard Specifications for Road and 
Bridge Construction, Section 903.07. 

4. For Type 1, 1B and 2, the quantity of water to be added.  The quantity of water must match the quantity 
of water shown on the bag for field proportions.  For Type 1A, the proposed proportions of the patch 
material, stone, sand, and water for evaluation. 

5. For Type 1B, the size, quantity, and source of aggregate that is used in the manufacture of the mix. 
6. The NTPEP Report # for your product (If it has been tested). 
7. Please note the amount of water used must be the same as\\on the bag, data sheets, and your letter 

requesting the product to be tested. 
8. Materials Safety Data Sheet (MSDS) 

 
 
With the request, the manufacturer shall submit four (4) bags of the Quick-Setting Patch Material for ME 
testing.  Five (5) bags are needed for Type 1B.  Ensure that the material supplied is identical to what is 
proposed to be used in the field. 
 
 
 
 
 

 

PROCEDURE FOR APPROVAL OF QUICK-SETTING PATCH 
MATERIALS 
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Mail the request for approval and the sample to the following: 
 

Mailing Address (USPS):    Street Address (UPS, FedEx, etc.): 
Manager, Bureau of Materials (Thiokol Bldg. 4)  Manager, Bureau of Materials (Thiokol Bldg. 4) 
New Jersey Department of Transportation  New Jersey Department of Transportation 
P.O. Box 600     930 Lower Ferry Road 
Trenton, NJ 08625-0600    West Trenton, NJ 08628 
 

B. Bureau of Materials Review. 
The ME will review the test results submitted the by the Quick-Setting Patch Material manufacturer for 
compliance with the specifications Section 903.07.  If the test results do not comply, the ME will reject the 
source for approval.  If the test results comply, the ME will test the submitted sample for approval. 
 

C. Bureau of Materials Laboratory Testing 
At the ME’s discretion, The ME will perform testing according to New Jersey Department of Transportation 
Standard Specifications for Road and Bridge Construction on the sample submitted by the manufacturer.  The 
product will be tested with the maximum water listed on the bag. If the test results do not comply, the ME will 
reject the source for approval.  If the test results comply, the ME will notify the manufacturer, in writing, that 
the quick setting patch material has passed our tests. The product may be submitted to NTPEP for field testing. 
The contact information for NTPEP will appear on the Bureau of Materials lab approval letter. 
 

D. Field Trial 
For field trial, the manufacture shall submit the material  to NTPEP for a 2 year test to determine the 
acceptability of the material.  The field test does not need to be performed for a Type 2 material.  For the 
source to be approved, the material must meet the following requirements. 
 
% Spalling-   0% max 
% Delimitation-  10% max 
Patch Edge*   Width  ≤ 1/32” 
    Length  < 15 Feet 
Midpanel Cracking*  Width ≤ 1/32”  
        Length  < 25 Feet 
 
* If tested prior to 2006, product data & pictures will be examined to determine acceptability. 
 
The Bureau of Materials will give: 
1 Year-Provisional Approval 
2 Year-Full Approval  

 
If currently on the NJDOT QPL, the product can remain on the QPL until January 2015.  After January 2015, 
the NJDOT will only consider approval for products that have been tested in the NTPEP program. 

 
PROJECT ACCEPTANCE REQUIREMENTS: 
Qualification of a product and addition to the QPL does not constitute a blanket approval of the material.  The 
Contractor for each proposed project must submit the product and source on a Materials Questionnaire as specified 
in Section 106.  The ME will approve the product and source on a project to project basis based on the specifications 
for the project.  For Type 1A, the ME will approve and verify the mix on the project with the aggregates that will be 
used on the project.  The proportions of the mix must match the laboratory tested and field trial proportions unless 
adjustments in the proportions are approved by the ME.  The ME will sample, test and accept the material according 
to the applicable Section of the NJDOT Standard Specifications for Road and Bridge Construction. 
 
DISQUALIFICATION: 
The ME may remove the product from the QPL for non-conformance with specification requirements or for a 
documented history of poor field performance.  The manufacturer shall notify the ME, in writing, of any change in 
product formulation.  Failure to notify the ME of changes in product formulation will result in disqualification. 
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REQUALIFICATION: 
The ME will reevaluate a product which has been disqualified and removed from the QPL only after submission of a 
formal request along with acceptable evidence that the problems causing the disqualification have been resolved.  
 
 
The ME may require the manufacturer to requalify the product for any of the following reasons: 

1. To ensure that obsolete products are not kept on the list, the ME may request written confirmation from the 
manufacturer that the product is still available and has not changed formulation.  Failure to respond to the 
Bureau’s written request will result in the product being removed from the list. 

2. If the formulation of the product has changed, the ME may require that the new formulation be requalified. 
3. If the Department’s standard specifications change or if the referenced ASTM or AASTHO standards 

change, the ME may require requalification to ensure that the product meets the new specification. 
 
 


