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Bureau of Materials 
Materials Approval 

Procedures 
 

MAP Number:  113-15 
                                                                                                                          Effective Date:  __April 1, 2015_ 

Approved By:  ___Eileen Sheehy____ 

 

 
 
 
 
 
 
PURPOSE: 
To establish a procedure to approve a Non-Shrink Grout for addition to the NJDOT Bureau of Material’s Qualified 
Products List (QPL). 
 
REFERENCES: 
New Jersey Department of Transportation Standard Specifications for Road and Bridge Construction 

Sections 903.08.02 (A) – Non-Shrink Grout   
ASTM C 1107   Standard Specification for Packaged Dry, Hydraulic - Cement Grout (Nonshrink) 
 
PROCEDURE: 
A. Manufacturer’s Request for Approval. 

The Manufacturer shall request in writing for the approval of the product.  The following information shall be 
included in the request: 
1. The name, address, and contact information for the manufacturer. 
2. The name of product to be evaluated. 
3. The material specification sheet for the Non-Shrink Grout showing test results for the requirements of 

New Jersey Department of Transportation Standard Specifications for Road and Bridge Construction 
Sections 903.08.02 (A) and ASTM C 1107. 

4. Please note the amount of water used must be the same on the bag, data sheets, and your letter requesting 
the product to be tested 

5. The bag, data sheets, and your letter requesting the product to be tested must use the same terms that are 
listed in the current ASTM C-1107 and Section 3 of that ASTM. 

6. Materials Data Safety Sheet 
 
With the request, the manufacturer shall submit a 1-bag sample of the Non-Shrink Grout for ME testing.  
The bagged material must be the same as will be used in the field. 
 
Mail the request for approval and the sample to the following: 
 
Mailing Address (USPS):    Street Address (UPS, FedEx, etc): 
Manager, Bureau of Materials (Thiokol Bldg. 4)  Manager, Bureau of Materials (Thiokol Bldg. 4) 
New Jersey Department of Transportation  New Jersey Department of Transportation 
P.O. Box 600     930 Lower Ferry Road 
Trenton, NJ 08625-0600    West Trenton, NJ 08628 

 

 

PROCEDURE FOR APPROVAL OF A NON-SHRINK GROUT 
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B. Bureau of Materials Review. 
The ME will review the test results submitted by the Non-Shrink Grout manufacturer for compliance with the 
New Jersey Department of Transportation Standard Specifications for Road and Bridge Construction Section 
903.08.02 (A) and ASTM 1107.  If the test results do not comply, the ME will reject the source for approval.  
If the test results comply, the ME will test the submitted sample for approval. 

 
C. Bureau of Materials Laboratory Testing 

The ME will perform testing on the sample submitted by the manufacturer according to New Jersey 
Department of Transportation Standard Specifications for Road and Bridge Construction Section 903.08.02(A) 
and ASTM C 1107, except for the early age change test. 
 
The following tests and conditions will be performed by the Bureau of Materials. 
 
The ME will use the maximum water shown on the bag for a plastic condition of the non-shrink grout.  The 
ME will mix the material for the entire 30 minutes to evaluate the useable working time.  The ME will conduct 
all testing at the standard temperature (73° F). 
 
The ME will run the following tests: 

Test #1 Consistency Tests –Fresh Mix and at 30 minutes 
Test #2 Compressive Test – Fresh Mix. 
Test #3 Height Change of Moist Cured Hardened Grout – Fresh Mix. 

 
 
PROJECT ACCEPTANCE REQUIREMENTS: 
Qualification of a product and addition to the QPL does not constitute a blanket approval of the material.  The 
Contractor for each proposed project must be submit the product and source on a Materials Questionnaire as 
specified in Section 106.  The Bureau of Materials will approve the product and source on a project to project basis 
based on the specifications for the project.  
 
DISQUALIFICATION: 
The ME may remove the product from the QPL for non-conformance with specification requirements or for a 
documented history of poor field performance.  The manufacturer shall notify the ME, in writing, of any change in 
product formulation.  Failure to notify the ME of changes in product formulation will result in disqualification. 
 
REQUALIFICATION: 
The ME will reevaluate a product which has been disqualified and removed from the QPL only after submission of a 
formal request along with acceptable evidence that the problems causing the disqualification have been resolved.  
 
The ME may require the manufacturer to requalify the product for any of the following reasons: 

1. To ensure that obsolete products are not kept on the list, the ME may request written confirmation from the 
manufacturer that the product is still available and has not changed formulation.  Failure to respond to the 
Bureau’s written request will result in the product being removed from the list. 

2. If the formulation of the product has changed, the ME may require that the new formulation be requalified. 
3. If the Department’s standard specifications change or if the referenced ASTM or AASTHO standards 

change, the ME may require requalification to ensure that the product meets the new specification. 
 
 


